Cauta pe site
Informatii Utile
Mai 21, 2012
Restaurare fixa totala pe 4 implanturi

Procedura “All-on-4” sau “All-on-6” este o tehnica chirurgicala dezvoltata de un medic portughez impreuna cu Nobel Biocare, la inceputul anilor 1990, pentru reabilitarea arcadelor edentate total prin proteze fixe.

detalii
Tratamente | Tratamente protetice | Suproprotezarea pe dinti
  <<inapoi

Una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă practicianul în edentaţia subtotală ( 1-3 dinti restanti) este luarea deciziei în privinţa necesităţii prezervării ultimilor dinţi restanţi sau transformarea edentaţiei parţiale într-o edentaţie totală. Folosirea radacinilor restante creste retentia si stabilitatea supraprotezei si este de mare ajutor pentru pacientii cu creasta alveolara redusa sau care au probleme de adaptare la protezele conventionale.
În cazul păstrării ultimilor dinţi restanţi, în scopul ameliorării menţinerii şi stabilizării viitoarei construcţii protetice, se apreciază caracteristicile individuale ale fiecărui caz clinic pentru a decide conduita terapeutică: supraproteză, respectiv proteza subtotala (cu conservarea funcţiei ocluzale a dinţilor restanţi).
Confecţionarea unei proteze totale pe un câmp protetic edentat parţial pe care s-a păstrat un număr de rădăcini dentare poartă numele de supraprotezare, iar proteza mobilizabilă va fi menţinută cu conjuctori. O astfel de restaurare reproduce mult mai bine  funcţia orală decât protezele tradiţionale, fiind un procedeu eficient şi multilateral pentru restaurarea dinţilor pierduţi şi pentru îmbunătăţirea contururilor faciale. Precizia este asigurată de sisteme de retenţie dentare plasate în rădăcinile dinţilor ori în implantele dentare, acestea având rol  în retenţia supraprotezelor.
Pe rădăcinile păstrate şi preparate corespunzător se execută dispozitive radiculare tip Richmond pentru protejarea suprafeţelor de secţiune. Aceste dispozitive cimentate pe dinţi sunt numite coroane primare sau patrice, iar părţile din supraproteză care vin în contact cu acestea se numesc coroane secundare sau matrice. Conjunctorii pot fi izolaţi sau solidarizaţi prin bare Dolder sau Ackermann.
Supraprotezarea este un procedeu eficient si multilateral pentru restaurarea dintilor pierduti, pentru imbunatatirea contururilor faciale. De aceea este folosita din ce in ce mai mult atat sustinuta pe radacini dentare, cat si pe implanturi dentare.
Alte sisteme speciale utilizate in supraprotezare sunt reprezentate de telescoape, magneţi, capse sau bare aplicate pe două-patru implanturi sau, în cazul prezenţei pe arcadă a unor dinţi cu rădăcini integre, tratate corect endodontic, plasarea acestor sisteme prin intermediul unor pivoţi intraradiculari.
In edentatia subtotala exista şi varianta de tratament prin proteze conjuncte cimentate pe un număr mai mare de implanturi (practic înlocuirea dinţilor absenţi de pe arcada cu implanturi).
Avantajele supraprotezării sunt net superioare protezării clasice. Baza protezei nu mai acopera in intregime bolta palatina, iar proteza nu mai are tendinţa de a se desprinde prea uşor. În plus, creşte eficienţa masticaţiei, scade considerabil ritmul de resorbţie osoasă iar pacientul este mult mai încrezator.

Caz supraproteza
 
Despre noi Galerie Tratamente Pentru pacienti Carduri Contact
Copyright © 2007 Tratadent.ro Toate drepturile rezervate | design: INestetic Studio