Tratadent Stomatologie implant dentar

INFORMAȚII GENERALE IMPLANT DENTAR

IMPLANTURI DENTARE

Un implant dentar este o rădăcină dentară artificială care înlocuiește rădăcina oricărui dinte lipsă.

Este construit din titan, un material perfect biocompatibil, iar suprafața lui este tratată astfel încât să favorizeze migrarea celulelor osoase în jurul implantului, asigurând integrarea acestuia.

Implantele dentare sunt folosite pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți absenți. Ele se inseră într-o cavitate creată chirurgical în os. După perioada de osteointegrare (4-6 luni), medicul stomatolog construiește pe implant lucrări protetice identice ca aspect cu dinții naturali (lucrări metalo-ceramice).

TRATAMENTE | IMPLANTE DENTARE | IMPLANTUL DENTAR SOLUȚIA PERFECTĂ! REZOLVAREA IDEALĂ!

Spre deosebire de lucrările protetice fixe sau mobile, implantul dentar este poziționat în os și nu afectează dinții alăturați indemni. Forțele implicate în procesul de masticație ajung până la 80 kg forță pe centimetrul pătrat. Soluția prin implant permite realizarea procesului de masticație în mod natural, sistemul fiind astfel proiectat încât să reziste forțelor masticatorii și să asigure stabilitatea acestuia în timp. Nu produce carii secundare. Este indicat la orice vârstă.

Nu toată lumea poate beneficia de un implant. Pentru un tratament de succes, pacientul trebuie să prezinte o calitate și o cantitate adecvată de os alveolar (densitate, înălțime, grosime), un sistem imunitar bun și să nu prezinte boli cronice. Oferim pacienților noștri posibilitatea de a-și face un set de analize care să dovedească starea de sănătate într-un laborator de analize foarte bine dotat cu care noi colaborăm.  

Implantul dentar este o soluție modernă și eficace cu numeroase avantaje față de metodele clasice folosite în stomatologie. În cazul lipsei unuia sau mai multor dinți, o metoda de tratament modernă este puntea dentară susținută pe implante.

La pacienții cu edentații extinse (lipsa mai multor dinți pe un maxilar) sau chiar totale (lipsa tuturor dinților pe un maxilar), tratamentul prin implante dentare este singura alternativă de a nu purta proteze mobile. Se pot insera 4-10 implante (în funcție de întinderea edentației) peste care se poate confecționa o proteză scheletată mobilizabilă sau o punte mobilizabilă pe 4-6 implante sau o proteză fixă metalo-ceramică pe 8-10 implante.

TRATAMENTE | IMPLANTE DENTARE | AVANTAJE VS RISCURI

Implantele sunt poziționate în os în cursul unei intervenții chirurgicale în cabinetul stomatologic sub anestezie locală sau cu sedare, fiind un procedeu relativ facil.

Studiile realizate indică o rată de succes de 95%, implanturile fiind analizate statistic pe o perioada mare de timp. Cazurile de insucces, cele 5%, se datorează aproape în totalitate cauzelor externe operației în sine și materialului folosit la realizarea implantului cum ar fi: o boala generală a pacientului  ce poate reprezenta o contraindicație la intervenția chirurgicală, lipsa de colaborare a pacientului, igiena orală defectuoasă, consumul de droguri, alcool, fumatul, probleme emoționale și probleme legate de cantitatea și calitatea osului.

Implanturile dentare sunt un succes dar nu cu orice preț și nu pentru oricine. Alegerea tratamentului prin implant trebuie făcută în colaborare cu medicul implantolog, după o analiza completă a stării de sănătate și a condițiilor locale (os).

TRATAMENTE | IMPLANTE DENTARE | REZOLVAREA UNEI EDENTAȚII UNIDENTARE – LIPSA UNUI SINGUR DINTE

În cazul lipsei unui singur dinte de pe arcadă, implantul dentar este soluția ideală pentru ca în acest mod, dinții vecini rămân integri, fără a fi șlefuiți sau tratați. Este recomandat ca lipsa unui singur dinte să nu fie tratată cu indiferență pentru că pe termen mediu această lipsă duce la modificări importante în structura sistemului dento-maxilar,  migrarea dinților alăturați, probleme de ocluzie, probleme articulare. Un alt aspect este resorbția osului în zona dintelui lipsa, care afectează și implantarea dinților vecini.

CAZ CLINIC 1

Rezolvarea edentației unidentare frontale

TRATAMENTE | IMPLANTE DENTARE | EDENTAȚII MULTIPLE – LIPSA MAI MULTOR DINȚI

Prin implante se pot evita problemele care pot apărea în cazul tratamentului prin proteze parțiale fixe, mobile și mobilizabile: protezele mobile sunt adesea instabile necesitând folosirea adezivilor iar protezele parțiale angrenate pe dinți se mobilizează în timp, mobilizând și dinții alăturați.

TRATAMENTE | IMPLANTE DENTARE | EDENTATII TOTALE – LIPSA TUTUROR DINȚILOR

În cazurile de edentații totale, soluția de tratament prin implante asigură un suport osos lucrării protetice și îmbunătățește stabilitatea și retentia protezei.  În cazul edentației totale se poate opta pentru o lucrare protetică fixă susținută pe implanturi – obligatoriu un număr mare de implanturi (8 – 12) sau pentru o supraproteză (proteză mobilizabilă) susținută și ancorată pe implanturi care necesita un număr mai mic de implanturi (2-6).

Se poate opta și pentru inserarea a 8 implante pe un maxilar și protezare imediată provizorie, urmând ca după 4-6 luni sa se confecționeze lucrarea protetică fixă.

TRATAMENTE | IMPLANTE DENTARE | BOALA PARODONTALĂ

Bolile parodontale afectează sistemul natural de fixare a dintelui în os și în timp duc la desprinderea rădăcinii dintelui de os. În aceste cazuri se recomandă extracția tuturor dinților și înlocuirea lor cu implanturi care stopează evoluția parodontopatiei și stabilizează nivelul osos, împiedicând resorbția acestuia.

TRATAMENTE | IMPLANTE DENTARE | ETAPE PRINCIPALE DE TRATAMENT

– DIAGNOSTIC – 

În timpul examenului clinic, medicul implantolog verifică structura, conformația osului, sistemul vascular și cel nervos evidențiind eventuale neregularități. Pentru aceasta se poate apela la o examinare CT. Pe baza acestuia, împreună cu examenul radiologic și teste de sange, medicul stabilește indicația de tratament prin implant, alege sistemul de implant, lungimea, diametrul, numărul și poziționarea implantelor în osul maxilar sau mandibular.

– INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ –

Implantul este inserat în osul maxilar sau mandibular sub anestezie locala, in conditii de sterilitate absoluta. Intervenția poate dura mai puțin de o oră în funcție de condițiile locale și de numărul de implante. La indicația medicului sau la cererea pacientului, intervenția se poate efectua și sub anestezie generală prin sedare intravenoasă, clinica noastră colaborând cu Dl. Dr. Fono Adrian, medic primar anestezist.

După ce implantele sunt inserate în os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte decât firele de sutura. Un disconfort moderat poate apărea după aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia încetează să-și mai facă efectul, dar pacientul primește o reteta cu antibiotice și antiinflamatorii. Aceasta intervenție durează aproximativ o ora sau mai mult dacă sunt plasate mai multe implante dentare. In clinica noastra se folosesc implante Exacta (Italia) care sunt net superioare celorlalte tipuri de implante folosite pe piață, datorită unui grad crescut de puritate a aliajului de titan.

– PROCESUL DE VINDECARE –

Procesul de vindecare durează între 4-6 luni, timp în care se realizează osteointegrarea implantului.

– LUCRARE PROTETICĂ –

După perioada de osteointegrare se descoperă implantul, se plasează un bont de vindecare a gingiei, iar după câteva zile se trece la etapele de realizare a viitoarelor coroane sau suprastructuri, proces care se desfășoară în cabinetul dentar și în laboratorul de tehnică dentară, și care poate dura câteva săptămâni în funcție de complexitatea restaurării protetice.

De reținut este faptul că fiecare pacient reprezintă un caz individualizat și de aceea este dificil de menționat un timp anume până la finalizarea tratamentului implanto-protetic. Tratamentul prin implante dentare se poate face la orice vârstă dacă starea de sănătate permite, iar condițiile locale sunt prielnice.

Dacă ești suficient de sănătos pentru a ți se extrage un dinte, probabil ca ești destul de sănătos și pentru a beneficia de un implant dentar. 

După finalizarea tratamentului pacientul este obligat să-și  păstreze o igienă bucală cât mai buna. Se recomandă controale periodice la cabinetul stomatologic din 6 în 6 luni și utilizarea acasă a dusului bucal.

Tags: No tags

Comments are closed.