proteza-4-implanturi-2

RESTAURARE FIXĂ TOTALĂ PE 4 IMPLANTURI

Procedura All-on-4 sau All-on-6 este o tehnică chirurgicală dezvoltată de un medic portughez împreună cu Nobel Biocare, la începutul anilor 1990, pentru reabilitarea arcadelor edentate total prin proteze fixe. Această tehnică presupune inserarea a 4 sau 6 implanturi în regiunea anterioara a arcadei, zona cu cea mai mare densitate osoasa și aplicarea unei proteze fixe cu 10-14 dinți, imediat în ziua intervenției, obținând o reabilitare estetică și funcțională. Mai mult, prin folosirea unui număr mic de implanturi, se simplifică și se grăbesc procedurile chirurgicale și protetice. Se favorizează și întreținerea igienei, mărind astfel durata de viață a restaurării.

Descriere

Tehnica permite plasarea unei punți totale pe 4-6 implanturi inserate în zona anterioara a arcadelor. Două dintre implanturi – cele situate posterior- sunt inserate oblic, la un unghi de 30-45 grade, pentru obținerea unui suport osos maxim și pentru a evita structurile anatomice de vecinătate – sinus maxilar, nerv alveolar inferior. Procedura permite plasarea de implanturi în cazul pacienților cu suport osos deficitar, care altfel ar fi necesitat proceduri de augmentare osoasă înainte de inserția implantelor. În timpul intervenției, se realizează un lambou muco-periostal, se efectuează forarea neoalveolelor pentru implant în osul alveolar. Orientarea implantului trebuie să fie foarte precisă și trebuie făcută înainte de începerea intervenției chirurgicale prin analiza radiografiilor, modelelor de studiu sau chiar a tomografiei computerizate. Această procedură permite pacientului să obțină funcții imediate ale maxilarelor și se face în doua etape:

1. Prima etapă – etapa chirurgicală și protezare provizorie

Aceasta etapă durează de obicei 1-4 zile și presupune intervenția chirurgicală în care se extrag dinții restanți (dacă este cazul), se plasează cele 4-6 implanturi și se realizează proteza provizorie. Aceasta proteză provizorie are o durată de viață de 1-5 ani.

2. A doua etapă –  etapa protetică definitivă

Această etapă se realizează de obicei la 4-6 luni după etapa chirurgicală și are ca scop fabricarea unei proteze definitive din ceramică/zirconiu  sau acrilat cu bază de titan. În general se aplică proteze ceramice pe maxilar și acrilice pe mandibulă. Pacientul poate opta pentru realizarea restaurării finale din ceramică la maxilar și din acrilat la mandibulă sau din acrilat pe ambele arcade sau poate opta pentru păstrarea protezei provizorii, după recondiționarea acesteia în funcție de resorbția țesuturilor. În funcție de tipul de restaurare ales, această etapă poate dura 2-3 săptămâni.

Anestezia

Intervenția se realizează în mod normal sub anestezie locală. La cererea pacientului se poate efectua și sedare intravenoasă, sub supravegherea medicului anestezist.

Indicații

Această tehnică a fost dezvoltată pentru a maximiza folosirea osului disponibil, evitand intervenții suplimentare de adiție osoasă. Tehnica este indicată în cazul pacientilor edentați total sau parțial (cu dinți irecuperabili), cu suport osos deficitar, care-și doresc o restaurare fixă pe implanturi cu costuri minime.

Din punct de vedere chirurgical, este o tehnică simplă și previzibilă, care permite pacientului să obțină aceleași funcții pe care le-ar fi avut cu dinții naturali.

Riscuri, complicații și efecte secundare

Nu există alte riscuri în afara celor uzuale, asociate oricărei intervenții chirurgicale în sfera oro-dentară. Atâta timp cât se respectă indicațiile pre- și postoperatorii, apariția complicațiilor este foarte redusă. Deoarece este nevoie de prevenirea oricărei infecții, pacientul trebuie să urmeze o medicație cu antibiotice și antiinflamatoare, medicație aleasă în funcție de starea generală de sănătate a pacientului. În cazul pacienților cu afecțiuni generale asociate, medicația curentă trebuie luată în considerație înainte de instituirea protocolului medicamentos.

Efectele secundare asociate acestei tehnici includ edemul postoperator, eventuale echimoze sau hematoame, care dispar după 5-10 zile, în funcție de starea de sănătate a pacientului și de tehnică chirurgicală folosită. Uneori pot apărea parestezii (amorțeli) tranzitorii.

Pacienții aflați în tratament cu medicamente anticoagulante pot avea un timp de recuperare mai lung.

Evolutie postoperatorie, convalescență

Evoluția postoperatorie nu compromite viața normală. Totuși, sunt necesare anumite precauții: aplicarea de gheață pe zona intervenției, alimentație moale și rece în primele 48 ore după intervenție, evitarea fumatului, evitarea efortului fizic, evitarea expunerii la soare, alegerea unei poziții de dormit cu capul mai sus decat corpul. Trebuie urmat protocolul medicamentos postoperator indicat pentru a grăbi procesul de vindecare și a reduce disconfortul provocat de eventualele dureri și edeme.

Cooperarea pacientului este foarte importantă și decisivă și trebuie menținută în timpul tratamentului și după terminarea acestuia

Timpul de recuperare

Timpul de recuperare variază de la pacient la pacient, variază în funcție de tehnică chirurgicală folosită și în funcție de grija și igiena orală a pacientului. În funcție de starea generală de sănătate a pacientului, recuperarea completă durează între 5 și 15 zile. Din punct de vedere estetic datorită edemului și eventualelor hematoame  recuperarea completa se poate prelungi.

Tags: No tags

Comments are closed.